Az új EU-s szabályok már nemcsak az oltatlanokkal tolnak ki, hanem a “régen” oltottakkal is

Megosztás

Az új javaslat szerint ugyanis az uniós oltási igazolás mindössze kilenc hónapig legyen érvényes ismétlő oltás(ok) nélkül. Akkor erre lesz kötelező berendezkedni? Nagyon úgy fest.

A tervek szerint a változtatások január 10-étől lépnek hatályba, és elsősorban az oltatlanok számára jelentenek majd hátrányt.

Az Európai Bizottság Brüsszelben bemutatott javaslatának a következők a főbb elemei:

  • Az érvényes uniós digitális Covid-tanúsítvánnyal rendelkező személyekre elvileg nem vonatkozhatnak további korlátozások, például tesztek vagy karantén, függetlenül attól, hogy az EU-n belülről honnan indulnak. Ugyanakkor a tanúsítvánnyal nem rendelkező személyektől megkövetelhetik az érkezés előtt vagy után végzett vizsgálatot.
  • Azt javasolják, hogy az elsődleges oltási sorozat befejezését követően 9 hónapig legyen érvényes az igazolás. Ezt követően csak az ismétlő oltással lehet ezt meghosszabbítani. Vagyis a második oltástól kell számítani a 9 hónapot, amelyen belül az ismétlő oltást fel kell venni, ha valaki uniós tanúsítvány szeretne. Az emlékeztető oltások hatásosságának időtartamáról egyelőre nincsenek adatok.
  • Az uniós koronatérképet kiegészítik az oltottsági adatokkal. Ha valaki zöld területről érkezik, vele szemben semmilyen korlátozás nem alkalmazható, a sötétvörös területekre és onnan való utazást lehetőség szerint tiltani kell, illetve szigorú tesztelést és karantént kell előírni.
  • A rendelkezések nem vonatkoznak a határon át ingázókra, a 12 év alatti gyermekekre és az alapvető fontosságú munkát ellátó utazókra. Utóbbiak listáját azonban csökkenteni kell, mert sokuknak lehetőségük volt az oltás felvételére.

Egy kérdésre válaszolva Didier Reynders uniós biztos megerősítette, hogy nem történt változás az orosz és a kínai vakcinák megítélésében, vagyis akik ezzel a két oltással rendelkeznek, Európa legtöbb országában továbbra is oltatlannak számítanak.

Mindezek hangsúlyozottan csak az utazási korlátozásokra vonatkoznak, az oltási igazolás érvényességét más területeken nem befolyásolja. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek